Masterclass Verlieskunde najaar 2020


Bestemd voor opfrissen en verdiepen van de know-how uit de post-HBO/postdoctorale cursus Verlieskunde en de PostHBO Leergang C-MM-SW en eerdere masterclasses.

adinkra
Doelen

Update en verdieping van inzicht en vaardigheden in de behoeftegerichte multi-methodische verliesbegeleiding.

 

Inhoud
In de basiscursus verlieskunde, de leergang MMMW en eerdere masterclasses is door intro en oefening de basis gelegd voor interventies vanuit de non-directieve basismethode en de andere directieve methoden. 

In deze masterclass wordt uitgegaan van het Triadisch Procesmodel; we trainen de nieuwe behoeftegerichte multi-methodische aanpak van 'onverwerkt' verlies: hoe leer je de passende specifieke methoden en technieken gebruiken die aansluiten bij de specifieke behoeften van de cliënt? Zo voorkom je dat je als verliesbegeleider uitgaat van je toevallige voorkeursmethode (die bij jou als begeleider past), die niet altijd hoeft te passen bij wat de rouwende nodig heeft om verder te komen. 

Er wordt in de masterclass uiteraard gewerkt vanuit de eigen leerbehoeften met behulp van eigen praktijkinbreng, zodat specifieke methoden en technieken waar verdieping in nodig is geoefend worden. Welke methoden en bijhorende technieken op individueel en systemisch niveau wil je je in verdiepen? Verder: hoe werk je met de UBS-aanpak? Zo verdiep je je in het cliëntgericht en behoeftegericht werken met de meest passende methodecombinatie die je integreert in je werk.

Verdieping van de volgende deels reeds bekende verliesthema 's komen aan de orde: werken met de transitiecurve. Het werken met en vanuit de PAK-techniek. Vroegtijdige herkenning van UBS = Unfinished Business Syndroom. Het werken met de verlies-zorgstandaard die in allerlei sectoren wordt geïntroduceerd als een ketenzorg-model of stepped-care model rond verliesbegeleiding.

Tijdens de masterclass komt dus een selectie van de volgende individuele methoden aan de orde vanuit een integrale visie: de non-directieve-basismethode, survivalmethoden zoals traumaopvang, praktische, lichaamsgerichte methoden, affectiegerichte methoden zoals ontladingsgerichte -, expressie -, ritueelmethode, en de zelfbepalingsmethoden zoals gedragsgerichte, narratieve en cognitieve methode; Een selectie van methoden op systemisch niveau wordt verdiept zoals de partnerrelatie-, mediatie-, gezins-, familie-, sociale netwerk-, groeps-, casemanagement. Op basis van de behoeften van masterclassers wordt een programma met methoden gemaakt.

Werkwijze
Theoretische intro en inbreng van praktijkvragen. Ervaringsgericht leren gecombineerd met theorie- en oefen-leren. Oefenen in (contra-) indicatiestelling en toepassing van technieken. Toetsing: aanwezigheid, inspanningscontract = reflecties op de dagen (dus geen werkstukken).

Literatuur:
Mönnink, H.J. de (vanaf 2015) Verlieskunde. Houten: uitgeverij BSL.  
Mönnink, H.J. de (vanaf 2016) De gereedschapskist van de maatschappelijk werker. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Voorwaarde: Certificaat Post-HBO/postdoctorale cursus Verlieskunde en/of MMMW-leergang.
Studielast: 54 uur, contact- en huiswerkuren.

Cursusdata
5 donderdagen 2020: 10/9, 1/10, 29/10, 19/11 en 17/12 van 9.45 tot 16.45 uur 

Locatie
Hilversum, nabij Station (tenzij samenstelling groep anders wenselijk maakt).

Kosten
€ 1725,- incl. handouts, koffie, thee, lunch; excl. bovengenoemde boeken.

Aanmelding
Uiterlijk: 1/8/2020. Plaatsing op volgorde van aanmelding.

Inschrijfformulier

Docent
Herman de Mönnink, grondlegger van Verlieskunde en flexibel Multimethodische werken in Nederland, 35 jaar traumatherapeut, rouwtherapeut, gezondheidszorgpsycholoog (BIG), trainer, docent, supervisor.

Telefonische inlichtingen: 050-5269111

 

 

© H.J. de Mönnink, 2014. Laatste wijziging dd. 4-2020